Makale Ağ Türleri

Ağlar, büyüklüklerine, coğrafi kapsamlarına ve yapılarına göre farklı türlere ayrılır. Bu ağ türleri, farklı ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlanmış olup, her biri belirli avantajlar ve kullanım alanları sunar. İşte en yaygın ağ türleri ve özellikleri:

1. Yerel Alan Ağı (LAN - Local Area Network)
Yerel Alan Ağı (LAN), küçük bir coğrafi alanı kapsayan ve genellikle tek bir bina veya kampüs içinde kullanılan ağlardır. LAN'lar, yüksek veri iletim hızlarına sahip olup, genellikle Ethernet teknolojisi ile çalışır. Evlerde, okullarda, ofislerde ve küçük işletmelerde yaygın olarak kullanılır.
Özellikler:

• Yüksek hız (genellikle 100 Mbps ile 10 Gbps arasında).
  • Düşük gecikme süresi.
  • Kablolu veya kablosuz bağlantı.
  • Merkezi yönetim ve düşük maliyet.
2. Geniş Alan Ağı (WAN - Wide Area Network)
Geniş Alan Ağı (WAN), büyük coğrafi alanları kapsayan ağlardır. WAN'lar, bir şehir, ülke veya kıtalar arasında bağlantı kurabilir. İnternet, en yaygın WAN örneğidir. WAN'lar, genellikle uydu bağlantıları, fiber optik kablolar ve kiralık hatlar kullanır.
Özellikler:

• Büyük coğrafi alanları kapsar.
  • Düşük veri iletim hızları (genellikle 56 Kbps ile 1 Gbps arasında).
  • Yüksek gecikme süresi.
  • Yüksek maliyet ve karmaşık yönetim.
3. Kişisel Alan Ağı (PAN - Personal Area Network)
Kişisel Alan Ağı (PAN), bir kişinin çevresindeki cihazlar arasında kısa mesafede veri iletişimi sağlamak için kullanılır. PAN'lar, genellikle Bluetooth veya USB teknolojisi ile çalışır. Bu tür ağlar, cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve diğer kişisel cihazlar arasında bağlantı kurar.
Özellikler:

• Kısa mesafe (genellikle 10 metreye kadar).
  • Düşük veri iletim hızı.
  • Kablosuz veya kablolu bağlantı.
  • Kişisel cihazlar arasında veri paylaşımı.
4. Kampüs Alan Ağı (CAN - Campus Area Network)
Kampüs Alan Ağı (CAN), bir kampüs, üniversite veya büyük bir şirketin birden fazla binasını birbirine bağlayan ağlardır. CAN'lar, LAN'ların genişletilmiş versiyonlarıdır ve geniş bir alanda yüksek hızlı veri iletişimi sağlar.
Özellikler:

• Orta büyüklükte coğrafi alanı kapsar.
  • Yüksek hız ve düşük gecikme süresi.
  • Merkezi yönetim.
  • Genellikle fiber optik kablolar kullanılır.
5. Metropol Alan Ağı (MAN - Metropolitan Area Network)
Metropol Alan Ağı (MAN), bir şehir veya büyük bir metropol alanı kapsayan ağlardır. MAN'lar, birden fazla LAN'ı birbirine bağlar ve şehir çapında yüksek hızlı veri iletimi sağlar. MAN'lar, genellikle kamu kurumları, büyük şirketler ve üniversiteler tarafından kullanılır.
Özellikler:

• Orta büyüklükte coğrafi alanı kapsar (genellikle 5-50 km).
  • Orta hız ve gecikme süresi.
  • Fiber optik kablolar ve kablosuz bağlantılar.
  • Merkezi yönetim.
6. Kablosuz Yerel Alan Ağı (WLAN - Wireless Local Area Network)
Kablosuz Yerel Alan Ağı (WLAN), LAN'ların kablosuz versiyonudur. WLAN'lar, Wi-Fi teknolojisi kullanarak cihazların kablosuz olarak ağa bağlanmasını sağlar. Evlerde, ofislerde ve kamu alanlarında yaygın olarak kullanılır.
Özellikler:

• Kablosuz bağlantı (genellikle Wi-Fi).
  • Orta hız (genellikle 54 Mbps ile 1 Gbps arasında).
  • Kolay kurulum ve esneklik.
  • Güvenlik gereksinimleri (WPA, WPA2 gibi şifreleme protokolleri)
7. Depolama Alan Ağı (SAN - Storage Area Network)
Depolama Alan Ağı (SAN), sunucular ve veri depolama aygıtları arasında yüksek hızlı veri aktarımı sağlamak için kullanılan özel bir ağ türüdür. SAN'lar, büyük veri merkezlerinde ve kurumsal ortamlarda yaygın olarak kullanılır.
Özellikler:

• Yüksek hız (genellikle 1 Gbps ile 16 Gbps arasında).
  • Düşük gecikme süresi.
  • Fiber Channel veya iSCSI protokolleri.
  • Yüksek maliyet ve karmaşık yönetim.
Sonuç
Ağ türleri, farklı ihtiyaçlara ve kullanım senaryolarına göre çeşitlilik gösterir. Küçük ölçekli ev ve ofis ağlarından, büyük ölçekli kurumsal ve küresel ağlara kadar her biri belirli avantajlar ve özellikler sunar. Ağlar, modern dünyanın iletişim, veri paylaşımı ve bilgiye erişim konularında kritik bir rol oynar ve bu nedenle her tür ağın özelliklerini ve kullanım alanlarını anlamak önemlidir

Geri